Meteen naar de inhoud

ik, mijn broer

ik, mijn broer is mijn debuut. De helaas gestopte uitgeverij Stanza publiceerde het in 2016. Het zijn gedichten vol persoonlijke ervaringen en observaties. Mijn werk kenmerkt zich door vaak korte gedichten met al even korte zinnen. Het zijn verslagen van zoektochten naar schoonheid, rust, kennis, eenvoud en tegenstelling.

 

Een gedicht uit de bundel:

perspectief

cover-martin-knaapen-ik-mijn-broer

afb omslag: mannen met wolk – Annemiek Pruijt

als dan
het licht verschijnt
en de verte roept
en de kanten wuiven

als dan
ik met lange passen
voorbij mijn
benen loop

en slagschaduw
over verhitte pleinen
in verschaalde kroegen valt

en dronken stormen
uit ondiepe kelen
over kasseien stromen

zeg ik
kom maar kleintje
daar brandt de zee

ik schep je een
mooie morgen
uit de nacht


Recensies:

Uitgever Ton van ’t Hof:
“Ik, mijn broer is Martin Knaapens (1964) debuutbundel. Hij zet zich met zijn mondige, geconcentreerde lyriek in één klap als dichter op de kaart. ”

Hans Puper op Meander:
‘De gedichten zijn eenvoudig, weerbarstig soms – het werkwoord “schuren” komt in verschillende gedichten voor – en dat werkt goed. Je kunt uitgebreid vertellen dat je het verleden achter je wilt laten, maar je kunt het ook zo zeggen: “ik heb een minimaal verleden / en het liefst lees ik alleen / de laatste pagina”. Mooi.’

Erick Kila in de VVL-Boekhouding:
“In Knaapens gedichten overheerst een sfeer van innerlijkheid. Ze komen uit de diepte. De ernst en de vastberadenheid die uit dit debuut spreken, maken wel dat de lezer af en toe naar adem moet happen.”

– – –

Ik, mijn broer
Martin Knaapen

9789490401337 | 2016 | 66 blz
NB: Omdat uitgeverij Stanza is gestopt is deze bundel niet meer verkrijgbaar!