bundelpresentatie 13 november 2016

  • door

Zo, mijn debuutbundel ‘ik, mijn broer’ is gepresenteerd.
Zondag 13 november 2016 heeft Ton van ‘t Hof van uitgeverij Stanza het eerste exemplaar aan mij overhandigd in een vrijwel vol Walhalla. walhalla-deur

Bijna 80 bezoekers waren getuige van twee korte fijne optredens van jonge Walhalla dichters en een subliem vervreemdende soundperformance van Jeroen Diepenmaat met vier fm-radio’s en wisselende radiofrequenties. Ik houd van dit soort experimenten, van het onderzoek en van de vraagtekens. Dank Jeroen.

Maar goed, het ging uiteindelijk om mijn bundel en die bundel heeft op de omslag een prachtige tekening van Annemiek Pruijt staan; ‘Mannen met wolk’.
cover-martin-knaapen-ik-mijn-broer
Zowel Ton van ‘t Hof als ik (als eigenlijk iedereen om mij heen) waren unaniem hierover: Dit is de tekening die op de omslag moet. Het is alsof de tekening, toch alweer uit 2004, speciaal voor deze bundel is gemaakt.
Het sluit aan bij mijn zoektocht naar wie ik ben, hoe ik denk, hoe ik kijk. Het roept dezelfde vragen maar ook verwondering op en het kijkt verder naar daar waar je niet direct beeld van hebt.
Ik ben blij met de tekening en ook de huidige eigenaar die de grote tekening aan de muur heeft hangen was tevreden over het gecombineerde resultaat.

Dank Annemiek. Ik denk dat hier nog een mooie samenwerking uit gaat voortkomen.

In de bundel staan veertig gedichten die eerder bijna allemaal eerder zijn gepubliceerd in deze blog. Een aantal is eerder verschenen in de minibundel ‘zand & water’ ter gelegenheid van het kunstproject van Jean Klare ‘de bibliotheek van het onbestelde’.
En toch is het mijn debuut. Dit is een volwaardige bundel, een geheel met een kop en een staart. Het opent met de toegang in ik en eindigt met het titelgedicht ik, mijn broer.
Daartussen staan 38 gedichten waaronder één wat afwijkend gedicht. Een flarf getiteld

nl_subj

zoveel van vrouwen gemeente
van dames in uw stad
van kutjes gemeente
van kutjes plaats

en je hebt mijn nieuwe foto gezien?
van dames Burgh
van dames plek

21 vrouwen zijn gewoon te wachten
nu wachten
19 meisjes bij u in de buurt

Wachtend bericht je vriend, D.

signeren-3

Maar de rest is meer persoonlijk. Het zijn zoals Ton zei, mondig geconcentreerde lyrische gedichten. Ik zoek hier naar schoonheid en de eenvoud er van maar ook naar de schoonheid van de eenvoud. Ik verwonder mij over de wereld waarin ik leef en ben daarbij niet altijd even zonnig.
De bundel is opgedragen aan Jet. En waarom lees je hier.

ton-en-mart
Tot slot, de bundel is te koop in de betere boekhandels, vraag er desnoods naar, het kan altijd besteld worden. Je kunt het zelf ook bestellen via ollauogalanestas.nl of via BoekenRoute.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *